Despre Psihoterapie

MIHAELA BACULA

10/10/20232 min read

Carl G. Jung: “Întâlnirea a două personalități este similară cu contactul a două substanțe chimice: dacă exista chiar și cea mai mică reacție, ambele elemente se transformă.”

În baza celor studiate cât și a experienței personale în ipostaza de psihoterapeut, cât și în cea de client; consider că psihoterapia este un spațiu sigur în care tu te întâlnești cu tine. Este o relație reală, pe de o parte profesională; fiind un serviciu, dar și atât de personală, tu creând o alianță personală cu acel om, terapeutul. Este acea relație “profesio-personală” în care înveți un exemplu de interacțiune sănătoasa, cu care poți pleca în lume.

Terapeutul devine persoana de referință la care te raportezi când vine vorba de definiția intimității emoționale și a limitelor sănătoase interpersonale; înțelegând ce înseamnă blândețea, ascultarea și acceptarea necondiționată a propriei persoane.

Psihoterapia este un proces dinamic, care se schimbă în timp și prinde noi forme (psihoterapia de lungă durată); cadrul terapeutic, relația, evoluează odată cu tine; trecând prin diverse etape care îți oglindesc progresul de maturizare emoțională.

Psihoterapia este un serviciu diferit de celelate din sfera sănătății mintale; diferența o face existența acesteui cadru terapeutic: relația sănătoasa care este generatoare de schimbare.

Psihoterapia în acțiune este arta de a traduce știința despre psihicul uman într-o manieră potrivită limbajului și lumii interioare ale fiecărui client care este unic.

Carl Rogers: “Psihoterapia, procesul devenirii ca personă, în care începi să te îndepărtezi de împlinirea așteptărilor celorlalți, să te asculți pe tine, să te accepți așa cum ești, să ai încredere tot mai mare în organismul tău, să înțelegi cum arată lumea ta interioară și apoi să-ți dai voie să-l înțelegi pe celălalt fără să vii imediat cu o judecată sau o evaluare. Să fii deschis la experiențe noi, să ajungi protagonistul și observatorul procesului vieții tale.”

Milton H. Erickson: “În psihoterapie, terapeutul nu schimbă absolut nimic. Noi creăm circumstanțele în care o persoană poate reacționa spontan și îsi poate genera propria schimbare. Însuflețită de posibilitatea schimbării, indiferent cât de mica, persoana respectivă va continua și va face și alte schimbări.”